Χρόνια Κονδύλη- ερώτηση στη Βουλή
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατατέθηκε Ερώτηση (4958/10-03-2021) στη Βουλή από τους Βουλευτές ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου-Γιώργο Φραγγίδη-Κώστα Σκανδαλίδη-Γιώργο Μουληκιώτη προς τους Υπουργούς:
- Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο,
- Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα και
- Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη,
Καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις 3/35, με τις διατάξεις του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ,καθώς και με τις διατάξεις του ν.4670/20 (νόμος Βρούτση)
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ.169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, “Η σύνταξη των μόνιμων ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.”
Στα μηνιαία ενημερωτικά από 01/2019 έως και σήμερα των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων ΕΦΚΑ εθνική, αναλογική, προσωπική διαφορά η χρήση των τριών ετών Κονδύλη π.δ. 169/2007, διάταξη που αφορά στην προσαύξηση 3/35 της σύνταξής έναντι μικρότερου μισθολογικού βαθμού, δεν προβλέπεται η προσαύξηση με την εφαρμογή στο νέο ασφαλιστικό ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) και συνεχίζεται και στο ν.4670/20 (Βρούτση).
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνέφερε αυτή η «ανταλλαγή» περισσότερων ετών έναντι μικρότερου βασικού μισθού και το ΓΛΚ αφού υπολόγιζε και τα δύο ενδεχόμενα (με και χωρίς έτη Κονδύλη) επέλεγε την συμφερότερη λύση για τον δικαιούχο.
Προκειμένου να καθοριστεί η νέα σύνταξη με τα κανονικά συντάξιμα έτη (χωρίς προσαύξηση ετών Κονδύλη) και με τον μισθολογικό βαθμό αποστρατείας που αναγράφεται στο φύλλο διακοπής μισθοδοσίας, το καλύτερο θα ήταν η επαναφορά της θετικής διάταξης ως είχε (πριν τον ν.4387/16) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 (και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51).
Ο ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) το είχε άδικα καταργήσει και την αδικία συνεχίζει και ο ν.4670/20 (Βρούτση).
Αυτή η διευθέτηση είναι απόλυτα αναγκαία για την αποκατάσταση μιας σαφούς αδικίας, αφού καταργείται η θετική πλευρά μιας παλαιότερης ρύθμισης (αύξηση ετών υπηρεσίας), αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται μόνο η αρνητική πλευρά (μείωση του μισθολογικού βαθμού).
Το ΔΣ του Σωματείου μας έχει επανειλημμένα θίξει το θέμα, Τα τρία αυτά χρόνια είναι κομβικά για τις συντάξεις χαμηλόβαθμων συναδέλφων ,ειδικά μετά το νόμο Βρούτση ,την αύξηση των συντελεστών ανταποδοτικής σύνταξης, τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς,κ,λ,π
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος ΟΥΡΑΝΟΣ Γιάννης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗΣ