Διακόσια χρόνια από την επανάσταση

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Εορτάζουμε φέτος την επέτειο των διακοσίων χρόνων ,από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια επέτειο πολυσήμαντη, που βρίσκεται στις απαρχές του αυθύπαρκτου πολιτικού βίου του έθνους μας, και που σηματοδότησε όλες εκείνες τις αλλαγές που διαμόρφωσαν τον Ελληνισμό όπως σήμερα υπάρχει και πορεύεται στους δρόμους της ιστορίας.

Δοκιμάστηκε με θυσίες, μέθυσε από νίκες, μεγαλούργησε, διχάστηκε , επιβίωσε ..

 

Η Επανάσταση του 1821 είχε τα δικά της προτάγματα, που εκφράστηκαν με τον εμβληματικό στίχο του Σαμιώτη ποιητή Γεωργίου Κλεάνθη «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Αν διαβάσουμε τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821 θα δούμε ότι τις περισσότερες φορές η Επανάσταση προσλαμβάνεται και αποδίδεται από τους αγωνιστές ως πόλεμος του Σταυρού και της Ημισελήνου, δηλαδή αποκτά στη σκέψη τους χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης θρησκευτικών και πολιτισμικών προτύπων, αρχών και αξιών. Η ίδρυση του κράτους που ακολούθησε ήρθε βέβαια ως φυσική εξέλιξη του αιτήματος για ελεύθερη πατρίδα, δεν δικαίωσε όμως πλήρως τους σκοπούς της Επανάστασης, που το κράτος αυτό διαφορετικά το οραματιζόταν, καθώς δείχνουν και τα επαναστατικά συντάγματα του αγώνα.

Αν εστιάσουμε στα διαχρονικά μηνύματα που οι μορφές των αγωνιστών της επανάστασης μας δίνουν, χωρίς ούτε να τους αγιοποιούμε, θα δούμε :

αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία , πίστη στις βασικές αρχές του  ανθρώπου, αγωνιστικότητα, εμμονή στην συλλογική, εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική μας ταυτότητα, διεκδίκηση των δικαίων  με αποφασιστικότητα, σεβασμό στην παράδοση των προγόνων , θυσιαστική προσφορά στην πατρίδα και στο σύνολο.

Τα  μηνύματα της επανάστασης είναι επίκαιρα. Ο Ελληνισμός μεγαλουργεί διαχρονικά ΜΟΝΟ με ομοψυχία .

 

  1.  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα (Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής 1770-1836), έκδοση «Εστίας», 1901, τόμ. Α’, σελ. 47, 48:»… με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη δια να ήμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως. Οι Άγγλοι έμαθαν ότι έλαβα κάτι γράμματα …»

Διάβασε  :Βικιπαίδεια (wikipedia.org)