Εγκύκλιος Τσακλόγλου για συντάξεις

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρέχονται διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή  του ν. 4387/2016 και αφορούν τα εξής ζητήματα, (για τα οποία είχε ζητήσει  εξηγήσεις ο ΕΦΚΑ) :

Ζήτημα 1 : , έκαστος δικαιούται ΜΙΑ  ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. 

Σε περίπτωση που υπάρχουν  δικαιούμενες πολλαπλές εθνικές συντάξεις, δηλαδή  όταν συντρέχει σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων από ίδιες ή διαφορετικές αιτίες. <<βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ.

Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσοτέρων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο>>. Σε εφαρμογή του νόμου, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μία μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μίας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης.

Ζήτημα 2 : Το ανώτατο και το κατώτατο όριο σύνταξης, λόγω θανάτου Το συνολικό ποσό των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα (σύζυγος, τέκνα), λόγω θανάτου του συνταξιούχου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Αντιστοίχως, το ποσό του συνόλου των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ.

Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται, αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο.

Ζήτημα 3 : Το πλήθος δικαιωμάτων σε ανταποδοτική σύνταξη επί σώρευσης συντάξεων διαφορετικής αιτίας στο πρόσωπο του θανόντος. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου που ελάμβανε δύο ανταποδοτικές συντάξεις, το δικαίωμα των δικαιοδόχων στη σύνταξη του θανόντος είναι ενιαίο και αδιαίρετο, ανεξαρτήτως του πλήθους και του είδους των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται από τον θανόντα.

Ζήτημα 4 :Οι συντάξεις χηρείας, μετά την πρώτη τριετία.

α-Για τα τρία πρώτα χρόνια, μετά τον θάνατο του συνταξιούχου, καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος.

β-Οι κανόνες σώρευσης της εθνικής σύνταξης, όπως αναλύθηκαν παραπάνω, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

γ-Με το πέρας της πρώτης τριετίας, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται :

γ1-το ήμισυ αυτής, (δηλαδή το 35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

γ2-Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία».

Για να δεις την εγκύκλιο ΠΑΤΗΣΕ : ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ 2021

ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Με ρυθμό ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ, παραλαμβάνουν τα ραβασάκια οι χήρες -δικαιούχοι των συντάξεων . Στα έγγραφα αυτά ενημερώνονται  και ακολουθούνται τα εξής βήματα :

1- ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ :Επανυπολογισμός σύνταξης με βάση τον νόμο  4387/2016 (Κατρουγκαλου)

2-ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Επανυπολογισμός με βάση τον νόμο ΒΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ : 3-ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ : Εφαρμογή της εγκυκλίου  ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ Όμως ενημερωτικά σημειώματα παραλαμβάνουν οι χήρες και πριν την έκδοση της Εγκυκλίου ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Δες το έγγραφο: Σάρωση_20220101 (2)

Η περίπτωση αυτή αφορά χήρα Αποστράτου , η οποία κληρονόμησε την σύνταξη του συζύγου της. Η ίδια όμως λαμβάνει ήδη σύνταξη  ΟΓΑ Η σύνταξη χηρείας (του συζύγου της ) μειώνεται στο 50% , (ή 35%  της αρχικής), μετά τον επανυπολογισμό σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ 1 ,ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ!!!!

Δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύς (ευτυχώς) Εν κατακλείδι ,ζούμε μια ολοένα αυξανόμενη  μείωση των συντάξεων χηρείας όλων των περιπτώσεων , που οδηγεί στην εξαθλίωση  των οικογενειών των Συνταξιούχων.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Η ΕΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

1-χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ούτε στον  «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), η εγκύκλιος διαχωρίζει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, ενώ κάθε σύνταξη είναι αυτοτελής

-Η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες, από μία συντάξεις

-Θα καταβάλλεται για την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης.

-Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, θα καλύπτεται από το ποσό που λαμβάνει ως σύνταξη, ο ίδιος ο δικαιούχος, άρα το ποσό της εθνικής που αντιστοιχεί στην κληρονομούμενη σύνταξη ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ  .

-Μετά το πέρας της τριετίας, για σύνταξη χηρείας θα χορηγείται το 35% μόνο από το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

2-Οι περικοπές είναι  παράνομες και καταχρηστικές, γιατί δεν ανταποκρίνονται  στις εισφορές που καταβλήθηκαν στην διάρκεια του εργασιακού βίου  του  συγκεκριμένου εργαζόμενου – συζύγου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ  την εξαθλίωση

-τόσο αυτούς που ψήφισαν αυτές τις διατάξεις -όσο  και αυτούς που <<έσκισαν τον νόμο Κατρούγκαλου>>, αλλά τώρα τον συμπληρώνουν  και τον εφαρμόζουν με τόση σπουδή!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νίκος ΟΥΡΑΝΟΣ    Γιάννης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗΣ