ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

 

Η  Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέδωσε τις υπ’ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της, ύστερα από προσφυγή των Ενώσεων Αποστράτων, στις οποίες ορίζει:

σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

Τονίζεται  ότι, όπως προκύπτει, η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση

Χρόνος που αφορά : η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να περιλαμβάνει 65 μήνες,  από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά είναι μεγάλα, γιατί αφορούν  ταυτόχρονα την περικοπή επιδομάτων  και τη μείωση του βασικού μισθού.

Σε περίπτωση  μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες , θα έχει αποτέλεσμα  πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, δηλαδή οι Ενώσεις των Αποστράτων, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Βλέπε σχετικές δημοσιεύσεις 2 και 4 Φεβρουαρίου

Το 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων με το Νόμο 4093/2012, αποκαταστάθηκε,  με το νόμο 4307/2014. Οι νόμοι αυτοί αφορούν το Δεύτερο Μνημόνιο.

Το ΣτΕ όμως απεφάνθη ,ότι οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές .

Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.,  δεν εφάρμοσε την επιστροφή και του υπολοίπου 50% .

Τα ποσά που θα επιστραφούν δεν είναι φυσικά ΟΛΟΚΛΗΡΑ  που περικόπησαν  και ο υπολογισμός τους απαιτεί υπομονή και γνώσεις.

Είναι πολύ βιαστικό να μιλάμε με αριθμούς και επιστρεφόμενα ποσά

ΚΕΡΔΙΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΑΣ.

ΕΠΙΣΗΜΕΝΕΤΑΙ, ότι το Σωματείο μας, είναι από τα πρώτα που κίνησε διαδικασίες κατά του Ν . 4093/2013,αλλά και όλων των Μνημονικών  Νόμων

Οι Αγωγές  και οι απλές ενστάσεις των Μελών μας, εκδικάζονται ΘΕΤΙΚΑ , από το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νίκος ΟΥΡΑΝΟΣ