Απόφαση ΣΤΕ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.
- τα  αναδρομικά θα περιοριστούν, στο κενό διάστημα, στο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
-Ακόμη και για το 10μηνο ,το κόστος, φτάνει κοντά στα 3- 4 δις.
Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων , για ολόκληρο το χρονικό διάστημα, οι αγωγές και οι αιτήσεις ,σύμφωνα με πολλές απόψεις, πέφτουν στο κενό.
Για το δεκάμηνο , οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ.
Πότε όμως θα τα εισπράξουμε και πόσα από αυτά θα μπουν στην τσέπη μας!!!!!!
¨εχουμε ΠΙΚΡΑΝ ΠΕΙΡΑ.
Αντισυνταγματικός κρίθηκε και ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων :
-για τις μεγάλες συντάξεις και
-τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί.
Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών

Μετά από χρονοκαθυστέρηση… μόλις 32 μηνών (δηλαδή δυο χρόνια και 6 μήνες) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικούς βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).
 Ειδικότερα
Σήμερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ δημοσίευσε 5 αποφάσεις που αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου :
-τον ΕΦΚΑ,
-τις συντάξεις,
-τα μπλοκάκια, κ.λπ.
Οι Αποφάσεις  της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού  δεν έχουν δημοσιευθεί και πρέπει να περιμένουμε……
Το σίγουρο είναι πως πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, στον ασφαλιστικό τομέα.
Αφορά 2.750.000 συνταξιούχους , οι οποίοι έχουμε  υποστεί  συνεχείς περικοπές των συντάξεών μας.
1-Οι Αποφάσεις του ΣτΕ        δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή,
2- η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.
3- έκρινε ότι είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).
 4- απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.
5-έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς ,  απασχολούμενους (έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη).
Σύμφωνα το ΣτΕ η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την συνταγματική αρχή της ισότητας.
Επανυπολογισμός συντάξεων
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.
Επίσης, έκρινε το ΣτΕ στο θέμα αυτό ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.
Δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.
Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.
Αναλογιστικές μελέτες
Κατά πλειοψηφία το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες.
Στις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει μελέτη
 =για τις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.
-κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για τις παλιές και μελλοντικές.
Υπολογισμός επικουρικών συντάξεων
 κατά πλειοψηφία  κρίθηκε  αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.
Συγκεκριμένα, τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, (προ φόρων) .
Αναπλήρωση συντάξεων
-κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.
- το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.
Αναμένονται εξελίξεις
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος  ΟΥΡΑΝΟΣ       Γιάννης  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗΣ