ΥΠΟΥΛΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

-Μεθοδευμένος από το φθινόπωρο του 2020 ήταν ο αποκλεισμός των συνταξιούχων από τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων

-«νομικό πραξικόπημα» 

 -Κορυφαία κυβερνητική παρέμβαση ήταν η διάταξη νόμου που απαγόρευε τις προσφυγές, σε όσους είχαν λάβει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Να δούμε τη διαδρομή

1-Οι περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο μνημόνιο.

Κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015, ενώ με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

2-Το καλοκαίρι του 2020, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016,

Οι αποφάσεις προέβλεπαν την καταβολή αναδρομικών για κύριες και επικουρικές και για δώρα, για το επίμαχο 11μηνο, στους 250.000 που προσέφυγαν.

3-Η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει, ότι θα δώσει τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν, αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Άφησε, όμως ανοιχτό το θέμα για τις επικουρικές και τα δώρα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες,

Πρόκειται για  περίπου 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,5 δις. ευρώ, ήταν το κόστος των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις και 2,5 δις. ευρώ, για τις επικουρικές και τα δώρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :Με δεδομένες τις αποφάσεις και το δεδικασμένο, που είχαν δημιουργήσει, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά για δώρα και επικουρικές, μπορούσαν να προσφύγουν και να δικαιωθούν.

Περικοπές του 2012

Οι περικοπές του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το έτος 2015 είναι:

  • Η μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • Η μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  • Η μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% – 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  • Η πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
  • Η πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Νομικό πραξικόπημα

1-Για αποφυγή  μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια, για τη διεκδίκηση των αναδρομικών επικουρικών και δώρων , η κυβέρνηση με τον ν. Βρούτση, απλά απαγόρευσε τις προσφυγές, από τις 9 Οκτωβρίου 2020 και μετά.

Σκανδαλώδη μεθόδευση, που δεν έχει προηγούμενο, καθώς δεν επιτρέπει την υποβολή προσφυγών για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των συντάξεων για τις επικουρικές και τα δώρα, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία αρνείται να τα καταβάλει παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δια  του νομοσχεδίου Βρούτση, ελάχιστη ώρα πριν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Με την προσθήκη αυτή, η οποία ψηφίστηκε και ισχύει, ορίζεται ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά!

Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που υποβλήθηκαν ή υποβλήθηκαν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020 και μετά!!!!

2-Όποιος συνταξιούχος έλαβε αναδρομικά κύριων συντάξεων, δεν μπορεί να διεκδικεί και να λάβει αναδρομικά για επικουρικές και δώρα.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις αναφέρουν ότι για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.

Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει:

4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.»

Η σημερινή Κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε διάταξη νόμου (ν.4714/20 άρθρο 114), βάσει του οποίου «αποσβέννυται» κάθε αξίωση των συνταξιούχων, από την στιγμή που καταβλήθηκαν από την Κυβέρνηση τα «ψίχουλα» που τα «βάφτισαν» αναδρομικά

ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ  :

Υπουργοί της Κυβέρνησης  (Πέτσας, Βρούτσης), δημόσια από  τα ΜΜΕ,  κατηύθυναν τους συνταξιούχους να μην υποβάλλουν αγωγές γιατί δεν υπήρχε λόγος!

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, 15/7/2020 είπε: «Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα»

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ , ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ