ΤΕΑΠΑΣΑ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας

    Η Κυβέρνηση , εντελώς αιφνιδιαστικά και  χωρίς καν να προηγηθεί  διάλογος, εισάγει  προς ψήφιση  στη Βουλή των Ελλήνων, τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό τέλος  στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

      Με το Ν. 4142/2013,  λόγω των ειδικών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, η εποπτεία του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας, μεταφέρθηκε στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  

  Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπουν:

  α. Την υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ  από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Εργασίας,

  β. Την ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

  γ. Την εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (για  μείωσή του ΕΦΑΠΑΞ κατά 40% έως 50%, με εφαρμογή του νέου τύπου βιωσημότητας του Ταμείου)

  δ. Τη κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων.

  ε.  Τη κατάργηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση.

  -  Το ΤΕΑΠΑΣΑ από την εφαρμογή του PSI, έχασε 350 εκατομύρια και 15 εκατομύρια από τον λογαριασμό αλλυλεγγύης.

Από της υπαγωγής του, στο Υπουργείο μας, η  Διοίκηση του Ταμείου νοικοκύρεψε  τα οικονομικά και τη λειτουργεία του με μειώσεις εφάπαξ, αύξηση εισφορών ασφαλισμένων κλπ και έτσι  διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και η δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων.

-Όλες οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθείγια το ΤΕΑΠΑΣΑ και ιδιαίτερα η προ τρειών Μηνών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, η οποία εγκρίθηκε από το Υποργείο Εργασίας , αποφαίνονται την βιωσιμότητα του ταμείου για τα επόμενα 40 χρόνια.

-Δεν τύχαμε ιδιαίτερης μεταχείρησης, αλλά το Υποργείο Εργασίας, έδωσε δυνατότητα επιλογής, όπως έγινε με άλλους κλάδους επικουρικής ασφάλησης πριν την ένταξή τους στο Ε.Τ.Α. (άρθρο 36 Ν. 4052/2012)

-Με την επιχειρούμενη τροπολογία,  το ΤΕΑΠΑΣΑ χάνει τη διοικητική του αυτοτέλεια και θα  συνυπάρξει σε ένα ανομοιογενές μίγμα ελλειμματικών και μη Ταμείων, θα χάσει την οικονομική του αυτοτέλεια  και  οι εισφορές και οι θυσίες των αστυνομικών στην ενέργεια  και αποστρατεία, θα έχουν συνεχώς μειούμενο αντίκρισμα.

               Η ΤΡΟΙΚΑ και το Υπουργείο Οικονομικών , να βρούν αλλού, ή να κόψουν από τις αλλόγηστες σπατάλες τους τα 170 εκατομύρια, για να καλύψουν την τρύπα του Ε.Τ.Ε.Α. , για την οποία  οι μόνοι που δεν ευθύνονται είμαστε εμείς.

              Η  εξαίρεση από την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, δεν διορθώνει το έγκλημα της κυβέρνησης.

               Καταγγέλουμε  τη Κυβέρνηση, για βάναυση μεταχείρηση σε βάρος μας και την καλούμε να αποσύρει την τροπολογία του άρθρου 221, γιατί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλάβη νόμιμων συμφερόντων  ενός ολόκληρου Κλάδου, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια.

               Καλούμε τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων. Ήδη έχει προγραμματισθεί από τις Ομοσπονδίες του κλάδου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη στις 6 Αυγούστου, ώρα 1100.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος