Αγωγές για Αλληλεγγύη και Δώρα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΥΜΑΤΑ :
από 23-10-2025 και
από 25-9-2025
Είναι δυο αγωγές
α- ΑΓΩΓΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ από 2020 μέχρι 2025
Υποβολή ομαδικών ή ατομικών, Αγωγών ,για όποιο επιθυμεί, εφόσον υπάρχει παρακράτηση στην κύρια σύνταξή του, υπέρ Ε.Α.Σ, το ύψος της οποίας εμφανίζεται στο μηνιαίο ενημερωτικό συνταξιοδοτικό του σημείωμα στην κάτω οριζόντια στήλη <<ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ>> με αίτημα την καταβολή αναδρομικά, της ως άνω παρακράτησης, της τελευταίας πενταετίας, από 2020 ,μέχρι σήμερα.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΓΩΓΗ :
Ελέγχω τα ενημερωτικά σημειώματά μου της τελευταίας πενταετίας : ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΗΛΗ ΚΑΤΩ : ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ (ΕΑΣ Ν.3863/10 ,Ν .3865/10 ) και αθροίζω . Αν το ποσό είναι σεβαστό κάνω αγωγή
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : το ποσόν διαφέρει από το ποσόν της κράτησης ΕΑΣ της τρίτης κάθετης στήλης άνω δεξιά, λόγω της προσωπικής διαφοράς .Αρνητική προσωπική διαφορά ,αναλογικά ποσοστιαία μικρότερη ΕΑΣ και αντίθετα.
Ξεκίνησε η άσκηση αγωγών ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την διεκδίκηση αναδρομικά (πενταετία) της παρανόμως παρακρατηθείσας εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων ΕΑΣ. Η δικαστική διεκδίκηση γίνεται με ομαδικές αγωγές (ανά 50 άτομα) που θα κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο Σωματείο μας, έχουμε δεχθεί προσφορές από τα δικηγορικά γραφεία : ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ,ΚΑΛΟΥΔΗ και ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, (του ΚΑΛΟΥΔΗ έληξε η προθεσμία δικαιολογητικών ,της ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ κρίνεται υψηλή)
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ : θα τα βρείτε στις προτάσεις των δικηγόρων ,είναι ίδια.
Διαδικασία : 1 – θεωρώ το γνήσιο της υπογραφής στα έγγραφα που χρειάζεται ,(βλέπε τις προτάσεις -δικαιολογητικά) μέσω E-gov ή σε Ιδιωτικό ΚΕΠ.
2- Απευθύνομαι στον λογιστή μου , με τους κωδικούς ΤΑΧΙΣ ΝΕΤ , ο οποίος καταρτίζει αρχείο PDF , με τα 60 τελευταία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξής μου και ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF στο οποίο περιλαμβάνονται ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ που αναγράφονται στην πρόταση του δικηγόρου που επιλέγω και τα στέλνει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον δικηγόρο ,ακολουθώντας τις οδηγίες του.
3-Κρατώ μαζί μου το παρόν έγγραφο στο λογιστή, για να δει την ιστοσελίδα και την πρόταση του Δικηγόρου που επιλέγω ,ώστε να ακολουθήσει τις οδηγίες να φτιάξει τα δικαιολογητικά σωστά..
β-ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΕΤΗ 2021,2022,2023.2024 ΚΑΙ 2025
Διάβασε προσεκτικά και ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες του δικηγόρου
γ-Υποβολή ομαδικών ή ατομικών, Αγωγών ,για όσους επιθυμούν, σχετικά με τις :
Αποφάσεις 2020/2020, 695/2024 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, <<οι συντάξιμες αποδοχές του αποστράτου ,πρέπει να τελούν σε σχέση εύλογης αναλογίας , με τις αποδοχές που ελάμβανε κατά το χρόνο αποχώρησής του, ώστε να μην διαταράσσεται σε δυσανάλογο βαθμό το βιοτικό του επίπεδο>>. Προσδιόρισε δε η 695/2024,το ποσοστό σε 60% – 40 %,ύστερα από προσφυγή Αποστράτων Αξιωματικών. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και δεν αποτελεί δε δικασμένο.
Προς το παρόν συντάσσουμε και στέλνουμε στον ΕΦΚΑ δήλωση δικαιώματος, με τη βοήθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος ΟΥΡΑΝΟΣ Γιάννης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗΣ